1/18

RESILIENCY

Architecture

Wastewater Resource Recovery Facility

Owner: Private 

Client: Hazen and Sawyer, Inc. 

Location: New York City, NY

Completion Year: 2021

As a subcontractor to Hazen and Sawyer Inc., Macan Deve is providing architectural design and construction phase support for the installation of flood adaptation strategies to enhance the resiliency of a wastewater resource recovery facility in New York City, NY and reduce the probability of damage, service disruptions, and environmental impacts during and after a storm surge event. Design services included development of architectural drawings and specifications; Department of Buildings permitting support; and Public Design Commission submissions coordination. Flood adaptation strategies include sealing building perimeters and tunnel system with flood barriers to protect critical equipment and creating elevated secondary access so the building can be accessed during a flood event.  External Flood Barriers includes static barriers such as reinforced concrete walls or aluminum stackable flood barriers across flood pathways, such as doorways, louvers, or around the perimeter of a structure.  Due to the height of the flood elevation at the chlorine contact tanks (CCT) along the shoreline, the sampling equipment required new structures/sheds to be designed to elevate the critical sampling equipment. As these new elevated sheds will be visible from the shoreline; Macan Deve was asked to have the sheds blend in with the natural environment and the existing structures that are also visible from the shoreline. Below is the design narrative of Macan Deve’s design approach for the CCT sampling sheds.

CCT Design Concept

The rotunda form language of the new CCT sampling sheds is meant to echo in the larger rotunda of the existing New Sludge Storage Tank. The ribbed siding for the sheds speaks to the aesthetic language of the structural concrete ribs of the New Sludge Storage Tank.  The light brown color of the siding blends with the existing natural landscaping of the site. The sloped roofs of the sheds will draw the viewer’s eye upwards connecting it to the datums of the existing New Sludge Storage Tank, bringing down the scale of the large tank and at the same time directing those to its beauty. In summary, the design for the CCT sampling sheds is meant to enhance and visually anchor the existing New Sludge Storage Tank by introducing its visual cues at a smaller scale into the new CCT sampling sheds.

 

Parshall Flume Design Concept

As part of providing storm resiliency, the operation of the wastewater resource recovery facility needed to be unhindered as the flood waters rise. Secondary access to the Parshall Flume is provided utilizing roof access from the adjacent Sludge Processing Building creating a bridge between the two locations. The platform and stairs have been designed as A316 stainless steel to enhance corrosion resistance.

Concrete Flood Wall Design Concept

The use of concrete blends with all the buildings, specifically at many of the buildings’ bases where either a concrete plinth or wall up to a water table is a prevalent existing design feature.

Services: 

  • Architectural Design 

  • Understanding of flood adaptation strategies 

  • Public Design Commission 

  • DOB Permitting Support 

  • Understanding of unique challenges needed to perform work with minimal disruption to daily operations  

  • Shop Drawing Reviews 

  • RFI/RFC Response & Processing 

(914) 610-7000